Glycerol 99,5% bezfarebná, viskózna kvapalina, bez zápachu, sladkej chuti určená pre potravinárstvo, domácnosť a kozmetický priemysel.
V potravinárstve sa využíva ako zvlhčovadlo, zmäkčovadlo a udržiavač čerstvosti a vláčnosti potravín. Glycerol naviazaný na vodu v potravinách zabraňuje rastu baktérii a teda udržuje dlhšiu čerstvosť výrobku.
V cukrárenstve zlepšuje textúru fondánu, zabraňuje kryštalizácii cukru a môže zabrániť vyschnutiu maslového krému, dodá lesk a zabraňuje tvrdnutiu a sušeniu glazúry. Glycerín tiež zjemňuje krémy, karamel, zvláčni a dodá lesk poťahovej hmote, zmäkčí želé a iné cukrovinky. Ďalej sa využíva pri výrobe mäsa a syrov pri ošetrení ich povrchu, ako rozpúšťadlo do alkoholických aj nealkoholických nápojov, do žuvačiek,...
V kozmetike sa využíva ako prísada v hydratačných krémoch, mydlách, v zubných pastách a pod.
Zloženie: Glycerol 99,5% Ph. Eur. (surovina farmaceutickej kvality, balená v potravinárskej prevádzke)
Energetická hodnota:
Energia 1001 kJ/239 kcal, tuky <0,5 g; z toho n. m. k. 0,1 g., sacharidy 100 g; z toho cukry 96 g, vláknina <0,5 g, bielkoviny <0,5 g, soľ <0,01 g.
EÚ register zdravotných tvrdení publikovaný na stránke Európskej komisie
Výživové a zdravotné tvrdenia sa v zmysle aktuálne platnej legislatívy nesmú uvádzať na potravinách na osobitné lekárske účely.
Použije sa podľa potreby v potravinárstve, v cukrárstve alebo v kozmetike.
Napríklad výroba dezinfekčného roztoku na predmety a ruky:
Príprava surovín na 1 liter dezinfekčného roztoku:
- 830 ml technického alkoholu 86 - 96%
- 70 ml 99,5% glycerínu
- 100 ml čistej vody
Dobre premiešať alebo pretrepať v nádobe.
Upozornenie: Ukladať mimo dosahu detí.